Dagligvareindkøb – det skal du passe på!

”Jeg manglede egentlig bare en liter mælk, en pakke rugbrød og 2 kg. kartofler. Ved kassen lød regningen på 148,50”! Hvad skete der egentlig? I den situation må man konstatere, at man ikke har nogen kontrol over sine indkøb. Men hvordan kan det gå så galt.

Jo, der var lige et par ting mere, som var ”uundværlige”.

Uundværlige må absolut stå i citationstegn, for hvor uundværlige er de egentlig, hvis du først kommer i tanke om det, når du ser dem. Det kunne være nogle småkager, noget grilludstyr, en bog om hvad-ved-jeg (som man ikke har tid til at læse) eller en ny slags frugt, som man ikke en gang ved, om nogen i familien gider spise.

En blomstret dug til ”når man får gæster”, noget chokolade til at hygge sig med, en legetøjstingest med mangefarvet tyggegummi indeni. Det sidste for at undgå yderligere plageri.

Og et ugeblad, som man ellers havde glemt eksisterede. Det er nødvendigt at fokusere bedre. Hvis man kan sige, der er fokuseret overhovedet.

Læg din egen strategi

Dette går naturligvis ikke. Når man er ude at købe mad ind, skal man lukke det andet ude. Butikken har naturligvis kalkuleret med, at du falder for noget af alt det skrammel, de sætter frem. Hvis alle bare hentede slagtilbuddene og ikke andet, så det skidt ud for dem, rent økonomisk.

Deres taktik ser ud til at virke. Man skal bare være klar over det – og modstå. Det er nødvendigt at stille sig selv spørgsmålet: ”Har du virkelig brug for det der?” I mange tilfælde er svaret nej.
Dette kommer nok næppe som en overraskelse for de fleste. Men det er desværre ikke nok. Det skal føres ud i livet. Du skal have et modtræk, for ikke at falde for et eller andet.

Planlægning er nødvendig

  • Planlæg hjemmefra, hvad det er du skal købe. Helst ud fra, hvad du i forvejen har  i køleskab/fryser/skabe. Og kig i forvejen tilbudsaviserne igennem.
  • Køb desuden sæsonens grøntsager og frugter. Det er som regel billigst.
  • Lav en indkøbsliste og overhold den. Lad være med at købe andet, end det der står på listen. Med mindre der er kanontilbud på en vare, du ved, at du får brug for senere.

Kig ned…

Når du er i supermarkedet…

  • Tjek reklamerne ud hjemmefra. Der er mange penge at spare på en del varer. Du kan sidde i ro og mag og planlægge – ikke kun hvad du skal købe, men også, hvad du skal styre uden om.
  • Køb ind uden børnene, så sparer du bestikkelse og/eller plagerier.
  • Se ordentligt på hylderne. Tit står de dyreste mærker i øjenhøjde, mens billigere er placeret forneden. Men fuldt overlæg. Og det er varer, der reelt er de samme, i mærkevareversion og i discountversion.

Pas på mængderabatten

  • Lad være med at falde for slagtilbud som, du slet ikke har brug for: 3 liter kakao for 15 kroner – hvor du smider to af dem ud, fordi du ikke når at drikke dem. Det er ikke et godt tilbud… Mængderabatter kan i mange tilfælde være rigtig gode køb. Men køb dem kun, hvis der reelt er noget at spare (regn efter) og kun, hvis du kan bruge den mængde, du får med hjem. Eller kan dele med nogen.
  • Lad være med at købe andet end madvarer og husholdnings-artikler i supermarkeder. Skal du alligevel købe andet, skal det være planlagt. Det er alle de overraskende tilbud, vi går i vandet på. Undgå det, du ikke har brug for her og nu, blot ”måske får brug for en dag”
  • Lad dog en dør stå åben for madvarer, som er et godt tilbud og som du rent faktisk kan bruge. Her skal du selvfølgelig overveje holdbarhed, opbevaring og muligheder for anvendelse, før du giver dig selv ”lov” til at købe det.
  • Husk hele vejen igennem spørgsmålet ”Har jeg virkelig brug for det der?”. Kniber det lidt, så sæt en notits på din indkøbsseddel, som minder dig om det.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.