Bruge-penge-konkurrence?

I en stram økonomi er der selvsagt mange muligheder for at bruge pengene uhensigtsmæssig. Er man flere om at bestemme, hvordan finanserne skal køres, kan det give problemer. Og rigtig store problemer, hvis det ikke er noget man snakker om – og lave aftaler om. Nogle nøjes med at skændes om det – og det er ikke helt det samme som at snakke om det. Effekten er en ganske anden.

Hvis man følger med i Luksusfælden, vil man se talrige eksempler på par, der kører hver deres løb – og lægger hver deres belastning på den ellers så betrængte økonomi. Så bliver det  lidt noget med at “må han/hun bruge penge, så må jeg da også”.

Hund eller golf?

Jeg så engang et debatindlæg på et forum. Det var en kvinde, der skrev om en hund, hun ville købe. Det var en racehund, der kostede 8000 kr. – og dertil kom de udgifter, der nu en gang er forbundet med at have en hund, der blev vist regnet med 800 kr. mdl. Problemet var bare, de (hun og hendes mand) ikke havde råd. Og han var imod det. Hun mente, hun skulle købe den alligevel, for som hun sagde “Det er jo ikke mere end han bruger på golf – og det har vi jo heller ikke råd til”. Altså: hvis han kan bruge penge, vi ikke har, så kan jeg også!

Hund og golf?

Resultatet ville blive at de udgifter til hobbies (eller hvad man nu skal kalde det), som de har – men ikke har råd til – bliver doblet.  Og det er ikke hensigtsmæssigt. Det bliver lidt en konkurrence om at få sin (retmæssige?)  del  af pengene.  Her bliver det desværre penge, man ikke har. Og det bliver det ikke bedre af – tværtimod.

Hverken hund eller golf?

Nej, jeg skal ikke gøre mig klog på, om det skal være hunden eller golfen, der skal droppes – eller måske begge dele? Men det er nødvendigt at tale sammen og komme overens. Så man har styr over, hvor mange penge, der går til hvad. Dermed ikke sagt, at alle skal have stram styring med pengene. Men har man ikke, er et par dyre hobbies en bombe under økonomien.

Ikke at man ikke skal have sine private penge, selvom man bor sammen.  De skal bare aftales – og ligge inden for budgettet. Lommepenge, måske – den slags behøver jo ikke kun være for børn. Det kedelige resultat kan eller blive, at man konkurrerer om at få sin del af kagen. En kage, man måske slet ikke har….

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.