Brug-og-smid væk er ikke det billigste

”Brug og smid væk” eller købe lidt dyrere og beholde? Mange af de varer, vi har brug for i det daglige, findes efterhånden i en billigversion også. Og bliver det billige til ”brug og smid væk” – måske for at købe nyt – er det ikke nogen god forretning.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at man skal gå efter den dyreste, topkvaliteten. Af den simple grund, at du måske slet ikke har brug for den.

Sund fornuft frem for alt

Man skal bruge sin sunde fornuft. Man kan nemlig ikke engang være sikker på, at det altid er kvalitet, der gør det pågældende produkt dyrt. Der er i dag mange andre faktorer, der spiller ind. I mange tilfælde betaler man nemlig for design i stedet (eller også) – og nogle gange skyldes den høje pris helt eller delvis, at der er tale om et bestemt mærke.

Tag de kritiske briller på

Hvis du køber det med den bagtanke, at det er jo billigt, så det gør ikke noget, at det ikke holder så længe, skal du måske regne efter. Hvis du for eksempel køber billigt værktøj, som klarer sig max. et par år, hvorefter du køber en ny, var det måske bedre at investere i noget, der kan holde i en årrække?

Og det vil givetvis også være billigere. Eller måske kigge i Den Blå Avis om du kan finde finde noget brugt i en bedre kvalitet? Hvis du ikke har så mange penge, kan det være en løsning.

Nogle gange er det billige “bras” relevant

Nogle ting kan faktisk bruges i mange år, selvom nogen kalder det brug-og-smid-væk. Sådan sagde man om nogle plastik-havemøbler, jeg købte til min forhave for over 10 år siden. Det kan godt være, de kaldes brug-og-smid-væk, men jeg bruger dem stadig – de er ikke smidt væk. Det vil sige, at de er ok i forarbejdningen, men det er ikke noget mærke – og der er ikke meget design over dem.

Væn dig til, at det at være økonomisk bevidst, ikke nødvendigvis er at købe det billigste. Omvendt er det heller ikke nogen garanti for kvalitet, at købe noget dyrt. Det er ikke altid nemt at navigere som forbruger, vel?

Er “kvalitet” altid relevant?

Du skal også vurdere tingen i forhold til, hvad det skal bruges til – og hvor meget, det skal bruges. Hvis du skal købe en symaskine og du ved, at du kun skal bruge den stil lidt reparationer, oplægninger – og måske et gardin engang imellem – er der muligvis ingen grund til at købe topmodellen. Syr du derimod meget, kan det være en overvejelse værd at se det som en investering. Men nogle gange skyldes den høje pris også funktioner, som man måske aldrig bruger. Også det er en overvejelse værd.

Hvad er det, vi skal med alle de ting, vi nu engang kan købe for penge. Levetiden er ofte kort – det ender som affald. Desværre alt for hurtigt.

Danskerne bliver rigere og rigere, køber og smider væk. Og affaldsbjergene vokser. Det er ikke særlig godt, hvis man vil tage hensyn til miljøet. Det er heller ikke godt for økonomien. Men det er blevet kutyme, desværre. Det er sådan, vi lever. Det er det vi – næsten automatisk – kommer til at gøre, hvis ikke vi tænker os rigtig godt om.

Alt opfordrer til det – næsten.

»Det ville kræve et holdningsskifte, og at folk begynder at tænke på, at der også bliver genereret affald, inden de køber en vare. Før man står med en 100 gram ny mobiltelefon, er der brugt 100 kilo råstoffer. Så hvis man lod være med at købe den telefon, så havde man affaldsforebygget rigtig meget,« forklarer Julie Svendsen. (kilde: Politiken.dk)

Måske skulle vi stoppe op og tænke et øjeblik. Vi vi virkelig være bekendt at skabe bjerge af affald? Kunne vi ikke sagtens klare os med langt mindre? Brug-og-smid-væk. Er det virkelig det, vi vil bruge vores “rigdom” til?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.