Bredbånd: Vælg den hastighed, der passer til dig

Når man vælger bredbåndsløsning, skal man selvfølgelig sammenligne priser hos de forskellige udbydere. Men man skal også huske at se på, hvad ens reelle behov er. I øjeblikket lokkes der med billige forbindelser på 10-20 mb. Det kan lyde forjættende, men de fleste af os har slet ikke brug for de superhurtige forbindelser. Så det er en dårlig ide, at købe en forbindelse, man ikke kan udnytte.


Skal du oprette en forbindelse, så start lavt. Erfaringsmæssigt er teleselskaberne mere end villige til at opgradere forbindelsen, hvis du skulle finde ud af, at den er for lav. Nedgradere gør de derimod helst ikke – og i hvert fald ikke uden gebyrer og afgifter.

 Hvis du kun bruger nettet til e-mails, netbank og surf på de mest almindelige internetsider, kan du sagtens klare dig med 1024/128 Kbit/s – det fås meget billigt idag – og regnes nok efterhånden for den lave hastighed.

Hvis du har brug for en ekstra hurtig forbindelse eller har hjemmearbejdsplads, skal du op på 2048/512 Kbit/s. Du kan hente musik og film ubegrænset, du kan spille online og se streamet video i rimelig kvalitet. Denne forbindelse har også en høj sendehastighed, hvis du eksempelvis skal uploade billeder eller har behov for at sende større filer.

Til “tunge” spil, 3D-spil – eller hvis du skal bruge computeren til at se fjernsyn på så kan du få brug for en 4 Mbit forbindelse – eller højere. Det samme gælder, hvis du har mange store downloads – og ikke har tid til at vente på dem.

Men læg mærke til, at det selvfølgelig kræver mere hastighed (eller tålmodighed, alternativt) hvis du har flere computere, der arbejder over samme internetforbindelse samtidigt. Desuden er der specielle krav, hvis du har IP-telefoni. Det du her skal lægge mærke til, er om du har nok “fart” upstream – her skal du have min. 256 Kbit for at få en rimelig kvalitet.

Så det er en god ide at være lidt nøgtern omkring husstandens reelle forbrug. Jeg blev for eksempel til 10 mbit. til en rigtig god pris. Men jeg har ikke brug for den. Selv med en teenager i huset og stop spilaktivitet, har vi max. brug for 4 mbit. En husstand, der ikke bruger computere og Internet i den grad, vi gør, har næppe brug for mere end 2 Mbit.

Flere sparetips om Internet og telefoni

Fastnettelefoni til ½ pris

Billigere SMS til udlandet med Skype

Telefoni, mobil og Internet: Hold øje med priserne


Astrid

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.