Billig jul: Julegaver er vel mest for børn?

Hvert år bruger danskerne masser af penge på julegaver. Det er der sådan set ikke noget galt i – blot man har råd til det. Men der er endda ikke så få mennesker, der ikke har råd. Eller har masser af andet at bruge deres penge på. Desværre har det udviklet sig til lidt af et ræs – der endda får nogle til at ende med røde tal på bundlinjen efter jul. Eller værre endnu – gæld i form af forbrugslån.

Stå af gaveræset – næsten

Men er det virkeligt nødvendigt, at voksne skal give gaver – eller i hvert fald dyre gaver? Egenlig ikke, i hvert fald ikke, hvis man ikke har råd. Mange familier har taget konsekvensen – gaver er for børn. Børn vil forbinde julen med gaver – og sikkert blive skuffede, men voksne burde ikke føle skuffelse over ikke at julegaver. Som voksen ved man jo hvorfor. Så det er meget simpel løsning på at stå af gaveræset uden at skuffe børnene.

Symbolske gaver

Man kan også sætte en grænse for gavebeløbet til voksne. 50 kr? 100 kr? Man kan stadig købe en god gave – det bliver bare en anden slags gave. Der bliver stadig noget at pakke op. Og stadig gaver under træet. Og mange siger jo, at julen er børnenes fest, så hvorfor ikke tage konsekvensen?

Det begrænsede gavebudget stiller så nogle andre udfordringer. Nemlig at finde en god og personlig gave til en billig penge. Og så holder det gamle ordsprog om “at det er tanken, der tæller” lige .

Mange af os har, hvad vi skal bruge. Vi mangler egentlig ikke noget. Så hvad skal vi med et gaveræs. som vi ikke har brug for – når det kommer til stykket.

Den bedste gave til dem med en trængt økonomi?

Ja, det er ville vel være at komme helskindet gennem julen – i økonomisk henseende? En økonomi, der holder? Er det i bund og grund ikke bedre end ting og sager, som vi i bund og grund ikke mangler?

Astrid

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.