Børnefødselsdag – dogmefødselsdag?

Ja, det er ikke billigt at holde børnefødselsdag. Og der stilles store krav idag.  Man slipper ikke med varm kakao og boller. Både traktement og underholdning skal være i topklasse. Og der er gået lidt konkurrence i det nogle steder. Man skal overgå – eller i hvert fald ikke stå tilbage for de andre. Om konkurrence-momentet skyldes børn eller forældre, skal jeg lade være usagt. Men det er der. Men det betyder jo ikke, at alle behøver at spille med. Måske kan man lave helt sit eget koncept – og dermed holde sig uden for al sammenligning?

Færdigpakket og dyrt

Men der bliver lagt mange penge og kræfter i disse fødselsdage. Har man for eksempel 3 børn, kan det være en ganske pæn sum, der går til børnefødselsdage alene. Heldigvis er der tilfælde, hvor man laver aftaler i børnenes skoleklasser om at få det helt ned på jorden.  Man behøver jo ikke de store udstyrsstykker, som det tit ender i. McDonalds er ikke ualmindeligt, forlystelser og mange andre tilbyder også et holde den perfekte børnefødselsdag, “færdigpakket”. Og det er selvfølgelig fristende.

Da min søn fyldte 10 lavede vi et projekt, der gik den anden vej.  En bekendt af mig kaldte det en dogmefødselsdag – og det er måske ikke helt skudt forbi. Sådan helt rå og uden kunstige virkemidler – det er vel dogmekonceptet. Vi var 4 hold forælde, der lagde fødselsdagen sammen. De 4 børn have fødselsdag inden for kort tid, så det var oplagt (og iøvrigt: Der er nemt op til 28 børn i en klasse – skal de så til 28 fødselsdage om året?).

Dogmefødselsdag?

Vi lejede en spejderhytte. Skrev i invitationen, at man skulle have praktisk påklædning. Der blev lavet skattejagt og orienteringsløb. Der blev lavet bålmad. Altså noget med snobrød, pølser osv. Desuden lavede vi både popcorn og pandekager på bål. Det hele på spejdermaner (og er der nogen, der har lagt mærke til, at ungerne synes, det smager meget bedre, når de slev har lavet det på bål?). Og det var en absolut succes. Og der til kommer, at vi var mange om arbejdet – og det var billigt (næsten for billigt, var der en der sagde, da vi opgjorde hvor meget, der var blevet  brugt).

Men, hvorom alt er, har vi ikke hørt noget for, at vi skulle være sluppet for billigt. Det var da heller ikke hensigten at det skulle blive så billigt som det egentligt blev. Og måske kan man sige, at dette skilte sig ud i en grad, hvor det var “uden for sammenligning”?

Lav dit eget koncept

Dette vare egentligt bare et eksempel, der er mange andre muligheder, man kan udforske.

Pointen er, at det hjemmelavede “koncept” kan være en lige så stor succes som det færdigkøbte. Derfor er det en god  ide, ikke at købe færdigt for at holde sig på den sikre side. Lave aftaler forældre imellem om ikke at køre niveauet for højt. Det er jo trods alt en børnefødselsdag – ikke et prestigeprojekt.  Der er jo som regel også mennesker, der ikke har råd til dette.

At gå flere sammen kan være en rigtig god ide. Ikke kun økonomisk, men også praktisk.

Det, jeg beskriver her er måske nok meget i den anden ende af spektret. midt imellem findes der masser af andre ting.  Tag børnene med i processen – så det virkeligt bliver deres fødselsdag. Find et passende tema. Der er masser af muligheder Kun fantasien sætter grænser.

Hvordan ville I holde fødselsdag, hvis man nu ikke skulle sammenligne med andre?

Astrid

2 Comments

  1. Jeg hælder klart til at man laver sit eget koncept, og finder på nogle ting. det sagt at man ikke behøver at lave og tegne alt selv. Selvom de andre muligheder også kan være sjove har jeg hørt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.