Automatiseret økonomi?

Lad pengesagerne passe sig selv – i hvert fald et langt stykke af vejen. Økonomi kan være svær at overskue for mange. Så hvorfor ikke sætte så meget så muligt på autopilot? Man kan naturligvis ikke automatisere alt, men der er en del ting, som man kan gøre det. Så hvorfor egentlig ikke? Så sjovt er økonomi jo heller ikke.

Man kan naturligvis sætte en ære i at styre hver eneste lille detalje selv, men de fleste har andet og bedre at bruge tiden til. Plus at det er lettere at danne sig et overblik.Og det bliver lettere at overskue, hvor meget, man har tilbage som rådighedsbeløb. Men der er naturligvis et stykke arbejde, der skal gøres først.

Økonomisk autopilot?

Vi har alle en lønkonto/nemkonto – der kommer lønnen ind automatisk. Er man selvstændig, laver man faste indbetalinger. Sociale ydelser går samme vej. Alle indtægter – uanset hvor de kommer fra – skal ind på samme konto. Derudover skal man bruge en budgetkonto, hvor alle ens faste udgifter går ind. Det er boligudgifter incl. forbrug, a-kasse, forsikringer, telefon, Internet, licens og kabel-TV (eller hvad det nu er, man har). Boligejere vil have en stribe udgifter, der relaterer sig til huset – også de skal med. Udgifter på billån – og andre lån. Buskort, hvis man  skal med offentlig transport. Andre ting, der er fast tilbagevendende, skal så vidt muligt med. Jo mindre du selv skal overskue, jo bedre!

Alt, hvad der på nogen måde kan regnes for fast, kommer med. Det er naturligvis ikke alle udgifter, der kommer med et fast beløb hver måned. Men i praksis skal det være det samme beløb hver måned. På den måde forstået, at du lader banken regne ud, hvor meget, du skal af med hver måned. Det er et gennemsnit, men i den sidste ende vil det blive det samme. Det giver bare et bedre overblik over de faste udgifter, der ellers kan svinde voldsomt fra måned til måned. Fra kontoen trækkes alt, hvad der ov3erhovedet kan trækkes på  PBS – alternativt fast bankoverførsel.

Men hver måned overføres et fast beløb – og du ved nøjagtigt hvad det dækker. Denne konto skal fungere helt automatisk – du må ikke røre den. dette er der mange mennesker, der allerede gør. Men der er mere, man kan gøre for at sætte økonomien på autopilot. Iøvrigt er det en god ide at sætte beløbet lige vel højt. Dels er der udgifter, der kan ændre sig – dels er det rart med en buffer. Pengene render jo ingen steder hvis ikke de bliver brugt.

Skulle der komme flere faste udgifter til, skal det månedlige beløb naturligvis justeres.

Undgå de ubehagelige overraskelser

Alle har nemlig uforudsete udgifter og desuden tidspunkter, man bruger flere penge end andre. Begge dele skal man spare op til. Tidspunkterne kunne for eksempel væren sommerferien og julen, hvor mange danskere overskrider deres budgetter. Og det er der ingen grund til, hvis man ellers er forudseende. Få lavet en konto til dette formål –  bankerne tager ikke ekstra for en ekstra konto. Her overfører du hver måned et fast beløb, som er øremærket til den slags. Kontoen må ikke røres i det daglige, kun bruges til det, den er øremærket til. Der kunne også være andre ting, man sparede op til. Og der kunne være flere konti. Opretter man flere konti, er der en oplagt risiko for uoverskuelighed. Men det sker kun hvis man begynder at blande tingene sammen. De konti, man har skal bruges til det, de er beregnet til – ikke andet.

Uforudsete udgifter er der ingen, der slipper for. Når vaskemaskinen ikke vil mere? Eller bilen skal repareres? Eller elregningen bliver større end først antaget? Eller måske en tandlægeregning, der blev større end normalt? Alt er ganske almindelige, dagligdags udgifter. Vi får uforudsete udgifter. Vi ved bare ikke på forhånd hvilke det bliver. Men de kommer – så hvorfor ikke lægge fra til det – og ikke lade sig overraske på samme måde?

Og så bliver økonomi altså aldrig mere automatiseret end at det kan være nødvendigt at justere engang imellem, hvis behovet skifter. Og man skal naturligvis følge med en gang imellem – dette gøres lettest via Netbank, hvor man jo kan følge hver eneste transaktion. Kniber det med at regne det hele ud, er de fleste banker behjælpelige med at få det stillet rigtigt op. Så du kan tænke på alt muligt andet end økonomi….

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.