At stoppe med at shoppe – kan man det?

Stop med at købe? Ja, det er der faktisk en del, der er begyndt at praktisere! Det er nemlig sådan, at shopping er en meget markant post i manges privatøkonomi. Hvor stor, er yderst forskelligt – afhængigt af, hvor meget hang, man har til shopping! Alle de der penge, som man ikke rigtigt ved, hvad man har brugt til – den kender mange af os vist kun alt for godt? En stor del af dette kunne meget vel være shopping!

Jeg så for nyligt en artikel om en, der havde levet et lille ekseperiment: Hun købte ikke noget – udover det nødvendige. Mad, naturligvis. Benzin og andre transportudgifter, naturligvis også. Hvis man står og mangler et par strømpebukser til arbejde, så naturligvis også. Men alt impulsivt, nej. Alt, man ikke mangler, nej. Resultatet var, at dette gav et overskud, der svarede til 1/4 af det rådighedsbeløb, hun havde. Det lyder af meget, men jeg tror på det.

STOP alle de uplanlagte køb!

Det er ikke urealistisk. Shopping er impulskøbene – alle de impulsive, uplanlagte køb – det er synderne. Og de er ofte flere end vi vil erkende! Og en oplagt mulighed for at gøre noget ved det, er at sætte et STOP.

Impulskøb er dyrt

Pas på alle de impulsive køb – det er som regel dem, der underminerer økonomien billede:  Tumisu / Pixabay

Hov hov – jeg er altså ikke shopaholic!

Dette er ikke henvendt til shopaholics – som har et andet og større problem, der kræver en større indsats end den, vi taler om her. Det gælder os ganske almindelige hverdagsdanskere, der har lidt ondt i økonomien. Vi køber lige en bluse eller et par bukser, som vi i situation ikke kunne se,  at vi på nogen måde kunne leve uden. Eller lidt nips og pynt. Eller det kunne være elektronik? Lige vel mange cafebesøg?

Alt i alt noget, vi slet ikke står og mangler. Og der går flere penge til det, end de fleste er klar over. Undersøgelser viser, at op til en fjerdedel  af vores rådighedsbeløb bliver brugt på denne måde. Det er naturligvis meget individuelt, men der er næppe nogen tvivl om, at her er noget at komme efter!

Need to have? Nice to have?

Har man en yderst stram økonomi, er det måske umagen værd? Det er mange penge, der kan spares! Nogle gør det som et totalt stop – andre vælger en  mellemvej hvor man godt kan købe ting, hvis man har brug for dem. Bemærk “brug for” – ikke “lyst til”. Hvis man kan skelne sikkert her, er man kommet langt!

Jamen jeg mangler en vinterfrakke!

Jamen så køber du da bare en vinterfrakke! At sætte stop for shopping er at sætte stop for impulskøbene. Det handler ikke om, at vi skal lade være med at købe de ting, vi mangler. Og jeg vil gætte på, at der så er meget bedre råd til vinterfrakken. Eller råd til en bedre vinterfrakke?

Det, som dette netop handler om, er at undgå de ting, vi ikke har brug for. Netop for at få råd til de ting, vi har brug for. Bruger man shopping som underholdning eller adspredelse, skal man finde noget andet, der dækker dette behov. Shopping som underholdning – det er ganske enkelt for dyrt!

Jamen den kostede jo kun en 50’er!

Shopping er dyr underholdning, impulskøb skader din privatøkonomiKan du stoppe med at shoppe? Prisen er sådan set irrelevant. Et fejlkøb er et fejlkøb – uanset prisen. Man kan nemlig sagtens købe sig fattig i småting – bare der er nok af dem. Det, det i bund og grund handler om, er at undgå det unødvendige for at få råd til det, man rent faktisk har brug for.

Man kan jo for eksempel kigge sig rundt omkring i huset for at se, om man gemmer på ting, som man har købt, men stort set aldrig brug. Stort som småt. Tøj, det stadig hænger i skabet med prisen på? Nips, der er gemt i skabet? Køkkenmaskiner, der ikke har lavet andet end at samle støv? Legetøj, som børnene alligevel ikke gider lege med?  Har du masser af den slags, er du en oplagt kandidat til at stoppe med at shoppe!

Man kan jo prøve at gøre det i en periode – blot for at se, hvad man får ud af det – og så se, hvad man synes om det? Om ikke andet giver det et godt billede af, hvor mange penge, der forsvinder ad den vej.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.