Afbetalingspsykologi..?

Når vi betaler af på noget- eller får det “finansieret”, som det hedder idag – kommer vi ofte til at betale lige så meget i renter og gebyrer som vi betaler for selve varen.  Alligevel vælger mange mennesker denne model. Naturligvis fordi de ikke står med pengene og helst ikke vil spørge banken.

Men hvorfor er vi klar til at betale det dobbelte af, hvad varen reelt koster?

Det meste kan idag finansieres. Det er ikke kun vaskemaskinen og computeren. Det kunne lige så godt være ferien eller brillerne. Og forretningerne gør det for at få solgt mere – og det er givetvis den effekt, det har. hvis man skal undre sig, vil det nok være over forbrugeren, der reelt accepterer en pris, der egentlig er uacceptabel. Der kan være flere grunde:

  • Man kan ikke gennemskue hele konstellationen med renter og gebyrer og kan derfor ikke se (u)rimeligheden i det, man skriver under på.
  • Man er så forhippet på  at  få tingen, at man er ligeglad.
  • For nogle er det efterhånden blevet den normale måde at anskaffe ting på.
  • Man synes ikke det ser dyrt ud fordi afdragene er små. Små afdrag får det til at se billigt ud og det er også meningen. Men som regel betyder det jo bare at der er  flere afdrag. Og længere løbetid. Og dermed også flere renter. Nogle lån har så lang en løbetid, at det ikke giver mening. En computer finansieret over 72 måneder? 72 måneder er det samme som 6 år. Har du den samme computer, som du brugte for 6 år siden?

Faktisk skal man, hver gang man få noget “finansieret” se på, hvor meget man alt i alt kommer til at betale for varen. Ofte er det dobbelt op – og det ville sikkert få en del til at vige tilbage og finde en anden løsning. Eller reelt bare springe fra – noget kan vise sig langt mindre nødvendigt, hvis det viser sig at koste det dobbelte af listeprisen?

Og så er der dem, der godt kan gennemskue det og accepterer at betale prisen. For dem handler det om, at den eneste grund til, at de vil betale så meget er, at de ikke skal betale det nu. Vi er ved at vænne os til, at vi skal have tingene med det samme – og så betale senere. Som der også så ofte bliver reklameret med. Men vil vi virkelig betale det dobbelte for at få det her og  nu? Ja, det er der faktisk nogen der vil!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.