10 kr. er ikke rigtig noget, vi regner. Det er en lille mønt, vi finder nede i lommeulden. Det samme gælder en tyver? Stadig bare en lille mønt! Mange vil nok hævde, at det kun er de absolutte fattigrøve, der regner 10 kr. for noget. Eller 20 for den sags skyld. Så vi bruger nemt en ti’er eller tyver uden at tænke over det overhovedet. Og det ofte flere gange om dagen. Og på et eller andet, der absolut ikke er livsnødvendigheder!
Regn lidt på klatforbruget
Og hvis man mener, at det ikke er “rigtige penge” er det nok mest fordi man ikke har regnet efter. Er der ti’ere eller tyvere nok, så er det faktisk noget, der er værd at regne med. Hvis man regner sit “klatforbrug” igennem, kan man blive grueligt overrasket. Alle de små beløb, vi ikke regner for noget, bliver sammenlagt til et ganske pænt beløb. Mange bække små bliver til en stor å. Men her er det desværre ikke på den gode måde!
Det viser sig nemlig, at vi – netop under her krisen (eller hvad man nu skal kalde det) går mere og mere i kiosker. Måske vælger vi den lille luksus fordi vi ikke har råd til den store? Eller også er det ren bekvemmelighed Vi køber nemlig også dagligvarer til overpris i kioskerne.
Et lille regneeksempel
Problemet er, at vi aldrig regner det sammen. Hvis vi gjorde det, talte vi pludselig om helt andre beløb. Bruger du 30 kr. om dagen på denne måde – måske cola, slik, kaffe, is, ugeblade, fastfood – har du brugt 10.950 om året. Og det er vel ikke så lidt? Og der er faktisk mange mennesker, der bruger penge på denne måde. Fordi hvert enkelt beløb er så småt, tror vi ganske enkelt ikke på, at det kan batte noget!