Bytteret og returret ikke det samme. Mange er klar over det, men desværre er der ofte mennesker, der går galt i byen på dette. Netop nu, hvor der er udsalg, er ikke mindst aktuelt. Der er hvert år de samme eksempler på mennesker, der køber varer, de ikke er sikre på, de vil have. Fordi de har bytteret på dem. Så kommer de tilbage og vil have pengene tilbage – naturligvis i den tro, at det har de ret til.
Det giver ofte skuffelser, fordi man ikke kender sine rettigheder. Eller mangel på samme, skulle jeg måske sige?
Bytteret er ikke returret
Men, nej. Bytteretten giver dig ret til at bytte til en anden vare. Men ikke til at returnere. Og forretningen er i sin gode ret til at afvise. End ikke købeloven giver dig denne ret. Hvilket mange – desværre fejlagtigt – tror. Jeg har hørt påstanden gang på gang. Men det er ikke rigtigt. Faktisk giver købeloven ikke end ikke bytteret. Men desværre er der, mange, der tror det. Muligvis fordi der er mange steder, hvor man kan bytte eller returnere. Men det er noget, den enkelte butik vælger at gøre – det har intet med købeloven at gøre.
Butikken kan give dig rettigheder ud over købeloven
Jeg ved ikke, om det er udtryk for ønsketænkning – eller om det bare er misforståelser. I hvert fald giver det mange frustrationer. Måske skyldes det, at mange forretninger giver dig bytteret og/eller returret. Mange har nemlig foretaget dette valg, men det betyder ikke, at det er ophøjet til lov. Faktisk er købeloven på dette område ikke nær så large, som de fleste forestiller sig. Eller også har vi vænnet os til løftet og bytte- og returret hos de butikker, der giver denne ret. Og dem er der heldigvis en del af.
Er du i tvivl om, hvilken politik, den forretning, du handler i, har, er der kun en vej frem. Spørg!
Bytteret og returret ved fjernhandel
Jeg skal lige understrege, at der faktisk er et sted, hvor du har returret (14 dage) – og det er ved fjernhandel. Dvs. at varer du har købt pr. postordre eller over Internettet (mere almindeligt) kan du returnere eller bytte – blot det gøres inden for 14 dage. Igen kan der være forretninger, der giver en længere frist. Igen her er det ikke en ret, du har, men noget forretningen vælger at gøre.