18 år – gammel nok til at stifte gæld

Når man er myndig bestemmer man pludselig selv. Det er der mange, der ser frem til. Det at blive 18 år forbinder man med, at nu er man voksen – men det er naturligvis på godt og ondt. Selvom det kunne ligne det rene paradis at blive af med forældre, der ville bestemme! Man er pludselig gammel nok til selv at skrive under på lidt af hvert – og gammel nok til at køre  bil.

Og man er – ej at forglemme – gammel nok til at optage lån.

Eller hvis man omskriver det en smule: Man er gammel nok til at stifte gæld. Så snart, man er 18 år, kan man låne penge. Penge der skal betales tilbage. Også selvom man ikke har en dyt forstand på økonomi. Eller erfaring med økonomi, skulle jeg måske sige.

Du skriver selv under

Før man er 18,  kan det ikke lade sig gøre uden en voksens underskift – altså en, der tager ansvaret. Man er selv ansvarlig for økonomien – og det kommer bag på nogle. For med den alder – 18 år – kommer ikke automatisk en sidegevinst i form af økonomisk sans og overblik. Den slags skal læres. Noget kan man lære hjemmefra og det har de fleste forhåbentlig. Andet er mere “learning by doing” – altså noget, man skal arbejde på når man flytter hjemmefra – og kommer ud i det virkelige liv…

Kviklån er lavet til dem, der ikke burde låne

Desværre der man flere og flere af de låneselskaber, der tilbyder “nemme” lån til alle – ikke mindst unge. Kviklån er en af dem. Vil man virkelig give kviklån til 18-årige? Ja, helt sikkert! Men det gør det ikke til en god ide. Kviklån, sms-lån osv. er højtforrentede lån, som netop henvender sig til unge, der ikke har gjort sig så store erfaringer med pengesager. Dem, der har, takker nemlig nej – for der er set eksempler på renter i omregnen af 1000% årligt. Nej, jeg satte ikke et nul for meget! 1000%!

Lånene er slet og ret for dyre. I bund og grund henvender de sig til dem, der ikke kan eller vil låne i banken. Nogle tør ikke gå i banken og spørge – måske med god grund, måske ikke. Andre har fået nej – et nej, der måske skulle fortælle dem et eller andet? Lånene henvender sig mest til folk, der egentlig ikke burde låne penge. Er man 18 år og lige flyttet hjemmefra, er det bedste, man kan gøre, at prøve at klare sig uden lånene. For det handler jo om at få den daglige økonomi til at køre – uden der skal komme penge udefra.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.