Om at lade være med at købe

Spareråd handler ofte om, hvordan du kan få ting billigere. Tilbud, discount eller valg af alternative produkter. For mange kan det give luft i økonomien at tænke på denne måde. For andre er det ikke nok. Skal man gå radikalt til værks, er det ikke nok at købe vaskepulver og leverpostej på tilbud. Så er man nødt til at tage skridtet videre. Det handler om ting, du slet ikke behøver. Ting, du simpelthen lader være at købe. Og udgifter, du fjerner fra dit budget. Simpelt, men effektivt!

Det handler om de penge, du ikke bruger

Det kan handle om flere ting – det er selvfølgelig forskelligt fra person til person. De fleste af os køber noget overflødigt, nogle dog mere end andre. Og hvad man vælger at kalde “overflødigt” handler til dels om, hvordan man lever. Og hvor meget man har brug for at skære ned. Overordnet er det vigtigt, at du er parat til at se kritisk på, hvordan man bruger sine penge. Her er et par redskaber, du kan bruge – og som jeg har haft gavn af.

  • Tænk tilbage og se, hvad du har gjort af fejlkøb. Bøger du ikke har fået læst, tøj eller sko, du aldrig har brugt. Køkkenudstyr, der var sjovt en gang eller to – og derefter blev pakket af vejen. Værktøj, der hober sig op – selvom du ikke er nogen handyman. Kosmetik eller parfume, der bliver for gammelt. Prøv at kortlægge, hvad dine “svagheder” er. Hvilke ting er det, du fejlkøber. Det er dem, du fremover skal undgå!
  • Kig dig omkring i dit hjem. Fejlkøbene forsvinder nemlig ikke af sig selv. Kig efter ting, du aldrig har brugt – og sikkert aldrig kommer til at bruge. Og glem ikke udhus, loft eller pulterrum – stederne hvor man placerer det, man ikke bruger. Hvis du har svært ved at tage de kritiske briller frem og har “undskyldninger” for dine fejlkøb, må du have assistance. Få en anden til at hjælpe dig. Gerne en person, der skånselsløst fortæller dig, hvor dine svagheder er. En person, der har en god økonomisk sans. Og husk: overdrivelse fremmer forståelsen.
  • Hvornår går det galt? Prøv at kortlægge, hvornår du laver fejlkøb. Hvornår – og hvorfor – lader du dig friste? Der kan være bestemte situationer eller steder (bestemte butikker eller indkøbscentre). Måske er du en af dem, der køber alskens mærkelige ting med hjem, når du i virkeligheden var ude at købe mad. I så fald har du brug for en indkøbsseddel, som kan holde dig på sporet.sparegrisen
  • Stil dig selv de rigtige spørgsmål? Når du er overvejer at købe ting, som ikke var planlagt, må du stille dig selv de rigtige spørgsmål. Har jeg virkelig brug for dette? Har jeg – i praksis – konkret anvendelse for det? Findes der et bedre/billigere alternativ? Hvis jeg aldrig havde set det, ville jeg så have savnet det? Hvis jeg ikke køber det, kommer jeg så til at mangle det? Ting, der er brug for, skal du naturligvis købe, men så holder de vel også til de nærgående spørgsmål.

Stop impulskøbene

Vent! Du kan lære dig selv at vente med at købe! Sov på det! Og se om du, dagen efter, stadig mener, at det er uundværligt. Hvis ikke, så køber du det naturligvis ikke! Og du vil opdage, hvor mange ting, der kun var interessante lige i øjeblikket, du så dem.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.