For mange indgredienser – for meget spild

Bruger du madopskrifter når du laver mad? Jeg er helst fri, selvom resultatet måske nogle gange er derefter. Men de gange, jeg bruger dem, undres jeg altid. Ofte indeholder opskrifterne et utal af ingredienser. Hvis man skulle bruge dem slavisk, vil det ofte være store mængder af mad, man skulle købe ind. Af hvilket en masse måske ville havne i skraldespanden.


Næste dags aftensmad ville så skulle laves efter en ny opskrift med et lignende antal ingredienser, som ikke nødvendigvis er de samme. For mange ingredienser  fordærver måske ikke maden – men de resulterer i alt for megen madspild. Som kunne undgås, hvis vi vænnede os til at indskrænke udvalget en kende.

Enkelhed er en dyd

I hvert fald i denne sammenhæng. Jeg ved ikke om jeg ligefrem vil opfordre til at smide opskrifterne væk, men måske snarere til at få en lidt mere lemfældigt forhold til dem.

Er der måske nogle ting, der kunne sorteres fra? Erstattes med noget andet? Eller skulle man måske snarere gå den anden vej rundt. Altså lade det, man allerede har definere hvad man skal spise?

Færre ingredienser – mindre spild

I dagens Danmark smider vi for meget ud – det er nok intet mindre end en kendsgerning. Jeg hørte på et tidspunkt en fortælle om en kogebog, hvor ingen af retterne havde mere end 5 ingredienser – kort og godt. En ganske god ide, iøvrigt. Ikke at det lige behøvede at være fem, men i hvert fald at holde antallet nede.

Specielt i de mindre husstande – som der jo bliver flere og flere af – kan man ikke have alt på  lager altid. Og det kræver en målrettet indsats, at få brugt tingene. Der sker nemt det, at alt for meget ryger ud. Og det er altså også med til at gøre madlavningen noget mere kompliceret.

Ikke for miljøet, men så sandelig heller ikke for pengepungen. Så det er en god ide at sætte opskrifterne lidt på standby – og improvisere. Og måske skulle man betragte enkelhed i madlavningen som en dyd. Ikke bare ville maden blive billigere, men sandsynligvis også lettere at lave. Men det er jo ikke sikkert, den er dårligere af den grund? Lad det komme an på en prøve….


Astrid

2 Comments

  1. Ja nemlig!

    Og man kan også lave reste-retter. Til februar udkommer Stop Spild Af Mad reste-kogebog med danske top madfolk, som giver opskrifter på superlækre retter lavet af gode madrester. Kogebogen udkommer hos Gyldendal.

    Indtil videre kan man se de mange gode reste-opskrifter og råd til mindre madspild, som vores medlemmer har bidraget til vores hjemmeside her. Mindsk dit madspild og spar penge.

    http://www.stopspildafmad.dk/opskrifterograad.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *